Stadswandeling langs de Berlijnse Muur

Holocaust Monument Berlijn

Deze stadswandeling langs de Berlijnse muur, leid je langs de meest interessante plekken van de stad. De stadswandeling leid je in anderhalf uur langs de memorabele Berlijnse muur en laat je enkele bijzondere hoogtepunten van de muur zien. De totale afstand van deze wandeling is 2 km.

De Berlijnse muur werd in 1962 gebouwd om de velen vluchtelingen van Oost naar West Berlijn te stoppen. De muur maakte deel uit van het IJzeren Gordijn dat van Oost en West Berlijn scheidden. Tijdens vluchtpogingen zijn zo’n 200 vluchtelingen om het leven gekomen.

Begin de wandeling in hartje Berlijn

Begin je stadswandeling bij de Brandenburger Tor. Hoewel de Brandenburger tor niks met de Koude- of Tweede wereldoorlog te maken heeft, heeft de muur hier wel gelopen. Aan de kant van Tiergarten (West Berlijn) zie je op de grond een duidelijke dikke lijn lopen, die lijn geeft aan waar de muur gelopen heeft.

Volg de lijn, weg (Eberstrasse) in zuidelijk richting Holocaust Mahnmal en Postdammer Platz. Na ongeveer 200 meter kom je langs het Holocaust Mahnmal, een monument voor de Duitse Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vervolg je weg richting Postdamer Platz. Op dit plein, bestaande uit grote gebouwen van Sony en Deutsche Bahn vind je ook enkele stukjes van de muur. Je kunt hiermee op de foto.

De overblijfselen van Berlijnse Muur

Steek recht over en volg de grote Stresemannstrasse in zuidelijke richting. Na ongeveer 250 meter ga in oostelijke richting (linkerhand) de Niederkichnerstrasse in. Je ziet hier in de verte aan je rechterhand een lang stuk van de originele Berlijnse muur. Je kunt de muur aan beiden kanten langs lopen.

Volg de muur tot de kruising. Daar zie je aan je linkerhand een grote blauwe luchtballon hangen. Daarvoor staan waarschijnlijk enkele traditionele Oost-Berlijnse trabantjes geparkeerd.

Grenspost Checkpoint Charlie

Loop rechtdoor en na ongeveer 300 meter bereik je Checkpoint Charlie. Dit was in de tijd van de Koude Oorlog de bekendste grensovergang tussen Oost en West Berlijn. Aan de ene kant de Amerikaanse Sector en aan de andere kant de Russische Sector.

Deze stadswandeling heeft je langs een deel van het interessante stukje van Berlijn geleid. Je kunt nog de East Side Gallery bekijken maar dat is aan de andere kant van de stad. Bezoek onderweg ten minste het Mauermuseum bij Checkpoint Charlie.