Gebouw

Holocaust Mahnmal

Ebertstrasse, Berlijn Gebouwen holocaust-mahnmal.de 2003 - 2005
Holocaust Monument Berlijn

Holocaust Mahnmal in Berlijn is een monument voor slachtoffers van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je vindt het monument vlakbij de Brandenburger Tor en het Potsdamer Platz. Het Holocaust Mahnmal is een groot terrein waarop 2711 betonblokken staan. De betonblokken staan symbool voor de herinnering aan de systematische vernietiging van het Joodse volk. Het monument is ontworpen door de Amerikaan Peter Eisenman. Het werd gebouwd tussen 2003 en 2005.

De hoogte van de betonblokken, welke volledig uit cement bestaan, varieert van 20 cm tot 4,5 meter. Tussen de blokken zit telkens 95 cm zodat men er tussendoor kan lopen. Op de betonblokken is een speciaal laagje aangebracht dat ervoor zorgt dat graffiti gemakkelijk kan worden verwijderd. Het bedrijf dat hiervoor verantwoordelijk was bleek achteraf een slecht verleden te hebben gehad met de Tweede Wereldoorlog. De mede eigenaar van het farmaceutische bedrijf Degussa, welke de graffitilaag voor het monument produceerde, bleek tijdens de Holocaust Zyklon te hebben geleverd aan het Derde Rijk. Zyklon werd door de naties gebruikt in de gaskamers. Na veel discussie, kreeg het bedrijf toch toestemming om de productie voor het monument voor te zetten.

Het Holocaust-Mahnmal is een echte toeristische attractie. Als toerist kun je door alle gangen en gleuven lopen. Het levert vaak spectaculaire foto’s op.