Führerbunker; Hitler’s schuilplaats in Berlijn

Fuhrerbunker Berlijn

De Führerbunker in Berlijn was tijdens het einde van de Tweede Wereldoorlog de laatste schuilplek van Adolf Hitler. Hoewel er nauwelijks overblijfselen van de bunker zijn, wordt de locatie door veel geïnteresseerde toeristen bezocht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leidde Hitler vanuit zijn Führerbunker een groot deel van de oorlog. Het was een commandopost waarvandaan hij opdrachten aan het Duitse leger gaf. De bunker bestond onder andere uit een werk- en woongedeelte.

Al in 1936 werd begonnen met de aanleg van een geheime bunker onder de toenmalige Reichskanzlei in hartje Berlijn. Het moest een ‘safe zone’ worden voor momenten dat de Duitse hoofdstad gebombardeerd zou worden. Echter is de bunker nooit helemaal voltooid. Wel was een groot deel opgeleverd bij de slag om Berlijn in april 1945 en de zelfmoord van Hitler.

Tip: Bezoek replica van de Führerbunker

Wil je ervaren hoe de bunker er in de Tweede Wereldoorlog uitzag en hoe Hitler zijn laatste dagen heeft beleefd? Bezoek dan het Berlin Story Museum. Hier is de bunker als replica nagebouwd.

Boek tickets

Führerbunker tijdens de oorlog

De bunker werd zo’n vijf meter onder de grond gebouwd. Deze vijf meter werd volledig opgevuld met een laag beschermd beton om bominslagen te kunnen weerstaan. In het verblijf werd een gangenstelsel aangelegd met zo’n dertig kamers. In het eerste deel van de bunker, ook wel de Vorbunker genoemd, waren dagelijks zo’n 25 tot 35 medisch- en administratieve medewerkers aan het werk. Voor niemand was het toegestaan om met wapens binnen te lopen, behalve voor de bewakers, de secretaris van Hitler en Hitler zelf. Zodra Hitler in Berlijn verbleef, kwam nauwelijks de Führerbunker uit.

Hitler en Braun plegen zelfmoord in de bunker

Op 22 en 23 april 1945, vlak voor de capitulatie van Duitsland, verliet een groot deel van de werknemers de bunker. De Sovjet Unie heeft op dat moment een groot deel van Berlijn omsingeld. Ook Hitler krijgt een kans te vluchten naar een vakantieoord in zuid Duitsland of Argentinië maar besluit te blijven. Een paar dagen later, op 29 april 1945, trouwt Hitler met zijn vrouw Eva Braun. Amper een etmaal later pleegt Hitler samen met zijn vrouw zelfmoord.

De lichamen mogen niet gevonden worden door de Sovjet Unie of de geallieerden en worden op bevel van Hitler verbrandt direct buiten de Führerbunker. Hij is bang dat de Russen zijn lichaam willen tentoonstellen in een Russisch museum.

Rondleidingen Führerbunker

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog zijn er meerdere pogingen gedaan de bunker te vernietigen. Alle pogingen hadden weinig succes, er raakten slechts enkele wanden licht beschadigd. Pas in 1989, bij de bouw van nieuwe appartementen, slaagden arbeiders erin grote stukken van de Führerbunker met pijn en moeite te verwijderen. Op dit moment liggen slechts enkele muren en bodemplaten nog ergens onder de grond.

Vandaag de dag

In 2006 heeft de Berlijnse gemeente besloten om op de plek van de Führerbunker een informatiebord te plaatsen die herinnert aan de Nazi tijd. Zo kun je ter plekke zien waar de bunker gestaan heeft en krijg je een beeld van de grootte. De overblijfselen van de bunker zijn niet te bezoeken. Om een goed beeld te krijgen van hoe het leven in de bunker geweest is, kun je films kijken over de laatste dagen van Hitler. Der Untergang is de bekendste film en speelt zich volledig af in de bunker.

Führerbunker informatiebord
Informatiebord bij de Führerbunker

Bezoekadres Führerbunker

Het adres van de bunker is Gertrud-Kolmar-Strasse (Ministergaerten). Dat is direct achter het huis op de Wilhelmstrasse 92. De Führerbunker ligt ook gelijk achter het Holocaust Mahnmal en Potsdamer Platz.