Overig

Formentera

Formentera Overige€€€

Formentera is een eiland dat ten zuiden ligt ten opzichten van Ibiza. Het is het kleinste bewoonde eiland van de Balearen. Je kunt het enkel per boot bereiken. De totale oppervlakte van Formentera bedraagt 83 km. Vergeleken met ander eilanden is dit een stuk kleiner (Mallorca 3640 km, Menorca 702 km, Ibiza 541 km).  Formentera is maar ongeveer 22 km breed en op sommige plekke slechts 1.5 km breed. Hemelsbreed is het eiland ongeveer zeven kilometer van Ibiza af gelegen. Op Formentera wonen ongeveer 800 mensen.

Witte stranden op Formentera

Het eiland is vooral bekend geworden vanwege de schitterende stranden die er zijn. De heldere kleur van het water en de lichte kleur van het zand zorgen voor een tropisch effect zoals we dat kennen op de Maladiven. Één van de bekendste stranden van Spanje is gelegen op Formentera en heet Platja de ses Illetes. Het strand ligt in het uiterste noordelijke puntje van Formentera en is goed bereikbaar, zowel lopend als met de fiets/auto. Op het strand kan het erg druk zijn, zeker omdat de lengte van het strand niet veel is.

De zee is tot ver ondiep. Hierdoor kun je zo goed door het water heen kijken. Het heldere water gaat later over in een donker blauwe kleur. Dit mooie effect is al vanaf de boot goed te zien.

Ondekt door de Romeinen

Formentera werd 4000 voor Chr. al bewoond. De Romeinen noemden het eiland Fruimentera. Het eiland werd destijds veel gebruikt voor zoutwinning. Deze grote velden zijn op het schiereiland voor het strand ‘Platja de ses Illetes’ goed te zien. Door de uitputting van grondstoffen en aanvallen van piraten besloten de inwoners het eiland te verlaten. 200 jaar laten kwamen de eerste bewoners weer terug. Zij maakten van Formentera een toeristisch eiland. Bijna heel Formentera is uit voorzorg een aantal jaren geleden tot beschermd natuurgebied verklaard. 

Dagtocht vanuit Ibiza naar Formentera

Een tip voor de toerist. Mocht je een langere tijd in Ibiza verblijven dan mag een dagje naar Formentera eigenlijk niet vergeten worden. U kunt besluiten om met een snelle verbinding naar het eiland af te reizen maar ook voor een goedkopere maar wel langere verbinding. De boot brengt u naar de haven van Formentera. U komt direct aan in La Savina. In dit kleine plaatsje kunt u vervoersmiddelen huren om het eiland over te gaan. Denk hierbij aan quats, fietsen en scooters. Met deze vervoersmiddelen kunt u op een leuke manier het eiland snel verkennen. Koop ook eventuele boodschappen in La Savine bij de plaatselijke supermarkt. Restaurants bij de stranden zijn vaak erg duur.

’s Avonds keert u weer per boot terug. U zult er waarschijnlijk een onvergelijke ervaring bij hebben. Mocht u nog tijd over hebben. Op het eiland rijden ook toeristische bussen langs alle bezienswaardigheden op Formentera die de moeite waard zijn. Zo bent u er in iedergeval van overtuigd dat u alles gezien heeft.