Paleis

Palacio Real

Bailen, s/n, Madrid Paleizen patrimonionacional.es 1755
Palacio Real - Madrid

Koninklijk paleis in Madrid

Het Palacio Real is het mooiste paleis van Madrid en misschien wel van Spanje. Het paleis is gelegen aan de westkant van de stad en is de officiële residentie van de Spaanse koninklijke familie. Echter woont de koninklijke familie niet in dit paleis maar in het Palacio de la Zarzuela. Toch wordt Palacio Real gebruikt voor officiële ceremonies.

Het paleis is gebouwd in de negende eeuw. Destijds was het een fort van Islamitisch koninkrijk van Toledo. Later, in de zestiende eeuw bouwde men een Alcázar bij het paleis. Op kerstavond 1734 verwoestte een brand het Alcázar waardoor de koninklijke familie dakloos werd.  Koning Phillip V gaf direct na de brand een opdracht af voor de bouw van een compleet nieuw paleis op dezelfde plaats. Het resultaat is het huidige paleis. Het is volledig van steen gebouwd. Het nieuwe paleis was in 1755 gereed en koning Carlos III nam in 1764 zijn intrek in het paleis.

Het paleis is decor voor een aantal belangrijke staatsceremonies. Hier verwelkomt men nieuwe staatshoofden en ambassadeurs. In 1986 tekende de Spaanse koning hier de aansluiting met de Europese Unie. Naast al deze ceremonies vinden er ook veel festivals plaats. En ook vinden hier op elke eerste woensdag van de maand de zogeheten ‘Wisseling van de Wacht’ plaats net als in Londen bij het Buckingham Palace.

Bezoek het koninklijke paleis

Toeristen in Madrid kunnen een bezoek brengen aan het schitterende paleis. Voor ongeveer € 8,00 kunt u een tour maken door het paleis. Hierbij loopt u over de binnenplaats en bezoekt u een aantal kamers van het immense paleis.