Death Valley

Death Valley, Las Vegas Natuur nps.gov
Death Valley

De Death Valley is één van de beroemdste plekken van Amerika. De bijzondere streek is gelegen ten oosten van Las Vegas en ten westen van Los Angeles. De Death Valley geldt als de warmste plaats op aarde. Daarnaast ligt het gebied op het diepste plekje van Amerika, 85.5 meter onder het zeeniveau.

De Death Valley heeft zijn naam te danken aan een immigranten in 1849 die opzoek waren naar goud en zilver, de Golden Rush. Toen de immigranten zo uitgeput raakte, besloten ze zich te verdelen in twee groepen, waarvan één groep is omgekomen. De andere groep haalde het en kreeg waarvoor het kwam, goud. Bij het verlaten van het gebied zou een vrouw hebben gezegd:  “Goodbye, Death Valley”, vandaar de naam. Sinds 1994 staat het National Park ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Death valley is de warmste plaats op aarde, de hoogste temperaturen die er gemeten zijn was in het dorpje Furnace Creek, 58,3 °C, honderd jaar na het verbreken van het oude record. Voorheen was de Death Valley een zee die in de loop van de honderden jaren is opgedroogd.

De immens warme temperatuur is te wijten aan een aantal factoren, de droogte. Door de bergen rondom de Death Valley kan er nauwelijks vocht bijkomen. In de Death Valley valt jaarlijks hoogtui 50 mm regen. Omdat het gebied zo laag ligt, ligt het dichter tegen de aardkern, vanwaar onze planet opwarmt. Het gesteente in de omgeving houdt de warmte vast, daarom is het er zowel ’s avonds als overdag bloedheet.

Bezienswaardigheden Death Valley

Badwater
Officieel het laagste punt van de Verenigde Staten, hier ligt nog een klein plasje met water, waar ontzettend veel zout in zit. Drink absoluut niet uit dit water, je wordt er doodziek van. Je kunt een wandeling maken over de zoutvlakte naar haar het hart van de Death Valley, neem water en verkloelingsspullen mee, het is belachelijk warm.

Devil’s Golf Course
Schitterend gebied waarbij het net lijkt of je uitkijkt over de maan. In wezen kijk je uit over de oceaanbodem. Bijzonder is hier de grondstof Haliet, ofte wel steenzout.

Golden Canyon
De Golden Canyon is een schitterend gebied waarbij je uitkijkt over een bergen met een bijzondere kleur. Dit omdat er veel ijzer te vinden is.

Stovepipe wells en Furnace Creek
Dit zijn twee kleine nederzettingen waar je kunt overnachten tijdens je tocht door de Death Valley.

In de Death Valley komen een paar (gevaarlijke) diersoorten voor. Je vindt er onder andere ratelslangen, scorpioenen, beren, grote spinnen en berg leeuwen. Je zult je niet zoveel op de paden tegenkomen maar vermijd ieder contact met ze.

In Furnace Greek wonen ongeveer zo’n 1000 indianen van de stam Timbisha-indianen.