Eten en Drinken in Ljubljana

Ljubljana kent talloze cafés en restaurants waar je heerlijk kunt eten en drinken

De Sloveense keuken is een heerlijke verrassing voor iedere fijnproever. Ze wordt vaak omschreven als een smeltkroes van mediterrane, Oostenrijkse, Hongaarse en Balkaninvloeden. In het charmante centrum van Ljubljana vind je dan ook een grote variatie aan restaurants: van authentiek Sloveens tot Italiaans, Spaans, Aziatisch en meer. Vooral de Italiaanse keuken is bijzonder populair, mede dankzij de geografische nabijheid.

De basis van de Sloveense keuken bestaat uit granen, vlees (vooral varkensvlees), vis uit de Adriatische Zee, verse groenten, olijven en druiven. Deze ingrediënten worden op smaakvolle wijze verwerkt in traditionele en moderne gerechten, vaak vergelijkbaar met die uit Noord-Italië.

Een van de bekendste Sloveense specialiteiten is štruklji: opgerolde deegrolletjes gevuld met kwark en geserveerd met zure room. Dit gerecht is geliefd bij jong en oud. Ook typisch is bograč, een hartige stoofpot vergelijkbaar met goulash. Daarnaast zijn ambachtelijke broden uit de verschillende regio’s erg geliefd.

Voor de zoetekauw is er kremšnita: een romige bladerdeeggebak met slagroom, oorspronkelijk uit Bled, maar nu ook volop verkrijgbaar in Ljubljana.

Voor de beste culinaire ervaring raden we aan te dineren in het historische centrum of aan de oever van de rivier de Ljubljanica, waar je sfeervolle terrasjes en gezellige eetgelegenheden vindt.