Kerk

Santa Croce

Piazza Santa Croce
Florence Kerken 1294 - 1863€€€
Santa Croce Florence

De Santa Croce is een belangrijke kerk in de Toscaanse streek Florence. In deze oude kerk liggen namelijk de graven van belangrijke Florentijnen. De kerk wordt beschouwd als één van de mooiste basilieken van heel Italië. De Santa Croce is de grootste franciscaner kerk ter wereld. In 1966 toen de Arno buiten haar oevers trad is een groot deel van de basiliek ernstig beschadigd geraakt. Het is een kerk met een façade (afgerond in 1863) in de zich door meerkleurig marmer kenmerkende laat-middeleeuwse bouwstijl van Florence. Het grondplan van de kerk is een Egyptisch kruis (een hoofdletter T) en het interieur is verdeeld in drie zijbeuken. De kerk is 114,45 meter lang.

In de basiliek liggen onder andere graven van wie anders dan Michelangelo en Galileo, de man die ontdekte dat de wereld rond is. Michelangelo ligt begraven in een graftombe in de basiliek voorzien van een praalgraf.

Tegenover deze graftombe is er een grafmonument van Galileo. Het graf van Michelangelo is doorhem zelf ontwopen, alleen net als de facade in van de San Lorenzobasiliek in Florence is deze ook nooit voltooid.