Checkpoint Charlie - Berlijn

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie

Praktisch

Friedrichstrasse 43-45 Berlijn
Openbaar vervoer

Tram: Metrostation Kochstrasse (U6) Metrostation Stadtmitte (U2,U6)

Beschrijving

Checkpoint Charlie was de bekendste grensovergang tijdens de Koude oorlog in de Berlijnse Friedrichstrasse. Het was de grensovergang tussen de Russische Sector (Sovjet unie) en de Amerikaanse Sector. De originele grensovergang is op 22 juni 1990 gesloopt. In 2000 heeft men een nieuwe replica neergezet. Op dezelfde plek is ook het Checkpoint Charlie Museum gevestigd.

Checkpoint Charlie is zo bekend geworden doordat er in oktober 1961 een poging werd ondernomen door de SED (Sozialistische Einheidspartei Deutschland) om de Westerlijke geallieerde macht te beperken. Door deze poging stonden de Amerikanen en Russen lijnrecht tegenover elkaar. Beiden legers waren voorzien van een enorme hoeveelheid munitie en tanks. (In Berlijn zelf zie je hier heel veel foto’s van). Uiteindelijk liep het hele incident met een sisser.

Het museum over Checkpoint Charlie heeft `Haus am Checkpoint Charlie` en is zeker de moeite waard om te bezoeken. In het museum zie je bijvoorbeeld allemaal pogingen die gedaan zijn om van Oost- naar West Berlijn te vluchten.

Openingstijden

Maandag t/m zondag 09:00 - 22:00

Toegangsprijs

Kinderen (0-11): €0,00
Volwassenen: €9,50
Senioren: €12,50

Bezienswaardigheden op loopafstand

Joods Museum, Gendarmenmarkt, Potsdamer Platz, Holocaust Mahnmal,

Video