Gebouw

Reichstag

Platz der Republik 1, Berlijn Gebouwen bundestag.de 1800-1894€€
Reichstag Berlijn

Het Reichstag gebouw in Berlijn is het parlementsgebouw van de Duitse regering. De bouw is voltooid in 1894 onder leiding van Paul Wallot, de architect.

Je vindt het Reichstag aan de Platz der Republik vlakbij de Brandenburger Tor. In 1999 is het gehele gebouw nog eens volledig gerestaureerd. Wat direct opvalt is de glazen koepel in het midden van het gebouw. Vanaf die plek heb je een schitterend uitzicht over Berlijn. De plek is openbaar en dus voor iedereen toegankelijk.

Het Reichstag is gebouwd in de eclectische stijl. In 1933 is het gebouw zwaar beschadigd geraakt door een hoogstwaarschijnlijk aangestoken brand. De Nederlander Marinus van der Lubbe werd hiervoor opgepakt. Of hij de brand ook echt gesticht heeft, is nooit helemaal duidelijk geworden. Hitler gebruikte de brand in ieder geval om de noodtoestand uit te roepen. Alle oppositiepartijen werden verboden en Hitler greep destijds de absolute macht.

Tickets & tours Reichstag

Ben je van plan om Reichstag binnenkort te bezoeken? Boek dan direct je tickets online. Bekijk het onderstaande overzicht voor de mogelijkheden.