Kerk

Sacré Coeur

Parvis du Sacré Coeur 75018, Parijs Kerken sacre-coeur-montmartre.com 1875-1919€€€
Sacre Coeur Parijs

Iconische witte kerk van Montmartre

De Sacré Coeur staat bovenop een mooie Montmartre heuvel in Parijs. Het vormt samen met de Notre Dame de beroemdste kerken van de stad. Na de Franse revolutie in 1870 wilden Parijse bestuurders een nieuwe kerk bouwen in de buurt van Montmartre. Er was nog een plaats vrij waar het mogelijk was en vijf jaar later werd de eerste steen gelegd. Kenners zien dat de ontwerpers van de Sacré Coeur verschillende bouwstijlen door elkaar heen hebben gebruikt. Als je goed kijkt, zie je zowel de Romeinse– als Byzantijnse bouwstijl.

Sinds 1885 vindt er in de kerk een eeuwigdurende aanbidding plaats. Het interieur van de kerk bevat een van ’s werelds grootste mozaïeken en stelt Jezus voor met gestrekte armen. De naburige klokkentoren bevat de Savoyarde. Deze is in 1895 gegoten in Annency en weegt maar liefst 19 ton. Het is daarmee een van de zwaarste van de wereld.

Bezoek de Sacré Coeur

Om de Sacré Coeur te bezoeken moet je eerst de 237 meter hoge heuvel op. Dit kan lopend maar mensen die slecht te been zijn kunnen ook met een kabeltreintje.