Kerk

Duomo di Milano

Piazza del Duomo, Florence Kerken 1386€€€

De Duomo Milano is een prachtige kathedraal in het centrum van Milaan is één van de grootste katholieke kerken van de wereld. De Dom is een belangrijke toeristische attractie vanwege het interieur met de vele middeleeuwse schatten en het exterieur met de tientallen torentjes en duizenden beelden. De kathedraal is door Duitsers, Italianen en Fransen tot stand gekomen. De lengte brdraagt 157 m en een breedte van 92 m wordt de dom in grootte alleen overtroffen door de kathedraal van Sevilla. Er zijn ongeveer 135 pinakels en meer dan 2300 beelden op de façade van het witte marmeren bouwwerk.

 Voor een bezichtiging moet je de tijd nemen, want er valt veel te ontdekken. Hier volgen enkele suggesties: de marmeren vloer uit de 16de eeuw (Tibaldi) in het midden van het Santurio en een door Tibaldi ontwerpen hoogaltaar met verguld ciborium en tabernakels met reliëfs, die scènes uit het leven van Christus uitbeelden.

In de zuidelijke dwarsbeuk het grafmonument van Gian Giacomo Medici; het beeld in Romeinse wapenuitrusting, omringd door allegorische figuren, is een werk van Leone Leoni (1563). In het middelpunt van de viering op de vloer onder een bronzen rooster het graf van de heilige Carlo Borromeo. De twee sacristieportalen met oeroude beeldhouwkunst (1393) zijn aan Christus en Maria gewijd.
   
In het noordelijke dwarsschip de beroemde Trivulzio-kandelaber, een zevenarmige, 5 meter hoge Romaanse bronzen luchter uit de 12de eeuw, geschonken door de kannunik Trivulzio. De schat van de Dom wordt achter het koor bewaard.