Kasteel

Windsor Castle

Windsor Castle, Windsor, Verenigd Koninkrijk Kastelen rct.uk€€€€
Windsor Castle Londen

Bakermat van de Britse monarchie

Windsor Castle is het beroemde kasteel van het Britse Koninklijke huis in Windsor, vlak buiten Londen. Het kasteel behoort tot een van de topattracties van Engeland, jaarlijks bezoeken duizenden toeristen vanuit alle hoeken van de wereld Windsor Castle.

Geschiedenis van Windsor

De geschiedenis van Windsor Castle gaat terug tot de 11e eeuw, toen koning Willem de Veroveraar begon met de bouw van een houten fort op de locatie van het huidige kasteel. Het kasteel heeft sindsdien vele uitbreidingen en verbouwingen ondergaan, en is vandaag de dag een van de grootste en oudste nog bewoonde kastelen ter wereld.

Windsor Castle is vooral bekend als de officiële residentie van de Britse monarchie sinds de 11e eeuw. Het kasteel heeft door de eeuwen heen dienst gedaan als fort, koninklijk paleis en zelfs als gevangenis. Het kasteel is thuis geweest voor diverse beroemde inwoners, waaronder Koning Hendrik VIII, Koningin Victoria en Prins Albert.

Binnenplaats State Apartments
Binnenplaats naast de State Apartments

Belangrijke gebeurtenissen

Belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Groot-Brittannië vonden met enige regelmaat plaats in of rondom het kasteel. Denk aan de Slag bij Windsor in 1216, waarbij koning Hendrik III zijn troepen leidde tegen een opstand van baronnen. Windsor Castle heeft ook gediend als het toneel van vele belangrijke ceremoniën, zoals de trouwerij van Prins Harry en Meghan in 2018.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Windsor Castle gebruikt als schuilkelder voor de koninklijke familie en als een veilige opslagplaats voor belangrijke kunstwerken en documenten van het land. Het kasteel werd in 1992 getroffen door een brand die een groot deel van het kasteel beschadigde, maar het werd snel gerestaureerd en opnieuw opengesteld voor het publiek.

St George’s Chapel

St George’s Chapel is een belangrijk onderdeel van Windsor Castle en is een van de meest indrukwekkende en historische kapellen in Groot-Brittannië. Het is ook de locatie van vele belangrijke ceremoniën, waaronder koninklijke huwelijken en begrafenissen.

De kapel is gebouwd in de 14e eeuw in opdracht van koning Edward III en is vernoemd naar de beschermheilige van Engeland, St. George. Het ontwerp van de kapel is een mix van gotische en laatgotische stijlen en bevat vele indrukwekkende architectonische kenmerken, waaronder het gewelfde plafond en het prachtige roosvenster.

St George’s Chapel is ook de begraafplaats van vele bekende historische figuren, waaronder Koningin Elizabeth II, koning Hendrik VIII en zijn derde vrouw Jane Seymour. Ook Prins Philip, de hertog van Edinburgh, die in april 2021 overleed is hier begraven. Toeristen kunnen deze graven zien.

St George's Chapel
Ingang naar de St George’s Chapel

Naast zijn historische en culturele betekenis, heeft St George’s Chapel ook een belangrijke religieuze betekenis. Het is de kapel van de Orde van de Kousenband, een van de oudste en meest prestigieuze ridderordes van Groot-Brittannië. Nog steeds worden hier regelmatig diensten en ceremonies gehouden.

Bezoekers van Windsor Castle kunnen een bezoek brengen aan St George’s Chapel en de indrukwekkende architectuur en historische artefacten bewonderen. Het is zeker een hoogtepunt van een bezoek aan Windsor Castle en een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en cultuur van Groot-Brittannië.

Entreetickets voor Windsor Castle

Tickets voor Windsor Castle kunnen vooraf online besteld worden. Het is in verband met drukte sterk aanbevolen om tickets van tevoren te kopen, vooral tijdens de drukke zomermaanden en tijdens vakantieperiodes. Er zijn verschillende soorten tickets beschikbaar, waaronder toegang tot het kasteel en de staatskamers, de tuinen en de koninklijke stallen. Daarnaast zijn er ook gecombineerde tickets beschikbaar waarmee bezoekers toegang krijgen tot meerdere attracties in de omgeving, waaronder Windsor Castle, Buckingham Palace en Kensington Palace.

Openingstijden

Het is belangrijk om te weten dat de toegangstijden voor het kasteel variëren afhankelijk van het seizoen en de dag van de week. Het kasteel is over het algemeen geopend van 9.30 uur tot 17.30 uur, met de laatste toegang om 16.00 uur. Het kasteel is gesloten op bepaalde dagen van het jaar, zoals Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Tours

Windsor Castle biedt verschillende soorten tours aan, waaronder audiogidsen en rondleidingen met een gids. De audiogidsen geven informatie over de geschiedenis van het kasteel en de verschillende kamers en kunstwerken die er te zien zijn.

Rondleidingen met een gids zijn eveneens beschikbaar en bieden bezoekers een unieke kans om meer te leren over de geschiedenis en architectuur van het kasteel. Deze gidsen beantwoorden al je vragen over de geschiedenis van het kasteel en de koninklijke familie.

Er zijn ook speciale tours beschikbaar die Windsor zelf organiseer, zoals de Tower Tour en de Grote Keukentour. De Tower Tour biedt bezoekers de mogelijkheid om de beroemde ronde toren van het kasteel te beklimmen en te genieten van een spectaculair uitzicht over de omgeving. De Grote Keukentour biedt een uniek kijkje achter de schermen van de keukens van het kasteel en geeft inzicht in hoe het personeel van het kasteel de maaltijden bereidt voor de koninklijke familie en hun gasten.

Al met al is Windsor Castle een must-see attractie voor iedereen die Londen bezoekt. Bezoekers kunnen genieten van een fascinerend inzicht in de geschiedenis en cultuur van Groot-Brittannië en eveneens heel dichtbij de Koninklijke familie komen.

Tickets & tours Windsor Castle

Ben je van plan om Windsor Castle binnenkort te bezoeken? Boek dan direct je tickets online. Bekijk het onderstaande overzicht voor de mogelijkheden.