Standbeeld

Manneken Pis

Rue de l'Etuve 47, Brussel Standbeelden visitonweb.com 1619
Manneke Pis Brussel

Manneken Pis is een wereldberoemd standbeeldje in het centrum van Brussel. Het beeld werd in 1919 voor het eerst gepresenteerd. Het beeldje je was een opdracht van de Brusselse bestuurders om de fontein iets op te vullen. Sindsdien zijn Brussel en Manneken Pis onafscheidelijk. In 1871 is het beeldje vernield. Manneken Pis is wereldberoemd vanwege zijn guitige uiterlijk en de legenden die om zijn persoon werden geweven. De bekendste legende verhaalt over een jongetje dat de stad gered had door vlammen of een brandende lont te blussen door erop te plassen.

Veel organisaties proberen Manneken Pis wel eens aan te kleden. Er zijn daarom al meer dan 700 verschillende kostuums voor hem. Nog steeds wordt elke gelegenheid aangegrepen om aan het Manneken een nieuw kostuumpje te schenken. Deze zijn zo gemaakt dat het ventje nog wel zijn dagelijkse arbeid kan blijven uitoefenen. De kleding van het Manneken wordt zorgvuldig bijgehouden in het museum van de stad aan de Grote Markt. Zijn jaslengte is 25 cm, zijn broeklengte 26 cm. Zijn garderobe telt onder andere een Elvis Presley-kostuumpje, voetbaltenues, een Mickey Mouse -outfit, en vele andere.

In vele stripboeken komt Manneken Pis wel voor. Veel mensen weten niet dat er ook nog een ‘vrouwelijke’ Mannken Pis bestaat deze staat een paar straten verderop en heet ‘Janneke’.