Berlijn

Geschiedenis van Berlijn

Berlijn kent een lange en interessante geschiedenis.

Geschiedenis van Berlijn

De Geschiedenis van Berlijn is natuurlijk ongelofelijk lang. De stad heeft vooral in de 20e eeuw heel veel problemen gehad. Wat alleen al te denk van de Tweede Wereld Oorlog. Aldof Hitler bestuurde Duitsland en zijn macht vanuit Berlijn. De stad is destijds zwaar platgebombardeerd.

Het ontstaan van Berlijn:
Rond 1230 hebben de graven Johan I en Otto III de stad Berlijn gesticht. 1307 gingen delen van Berlijn samen en kreeg de stad zo'n 8000 inwoners. De naam Berlijn is waarschijnlijk afkomstig van het Slavische woord 'Brel', dat moeras betekent.

1800
Berlijn wordt nu pas echt een grote stad en bereid uit naar een inwonertal van 201.000 tot 328.000 inwoners. Er zijn op dat moment veel huizen nodig.

Koude Oorlog
In de 19e en 20e eeuw zijn de stadsmuren en grachten afgebroken en gedempt vanwege het verlies van hun functie en de verwoestingen in de Slag om Berlijn aan het eind van de Tweede Wereldoorlog waren enorm. De grandeur van de stad Berlijn verdween hiermee en ook de opdeling van de stad in Oost en West had grote gevolgen voor de ontwikkeling en wederopbouw, vooral het gebrek eraan in het DDR-gedeelte.

Pas na de Val van de Muur in 1989 kwam de ontwikkeling in Oost-Berlijn op gang. De stad zocht naar de sfeer van de twintiger jaren, voor de Tweede Wereldoorlog. De stad was een bruisende metropool in die dagen, met een gevarieerd uitgaansleven waar plaats was voor uitbundig.