Gebouw

Neue Wache

Unter den Linden 4, Berlijn Gebouwen berlin.de 1816
Neue Wache Berlijn

De Neue Wache is een monument voor Duitse oorlogslachtoffers in Berlijn. Vrij vertaald in het Nederlands betekent het ‘de Nieuwe Wacht’. Oorspronkelijk werd het gebouw gebruikt als wachtpost troepen van de kroonprins van Pruisen. Tussen de Eerste- en Tweede Wereldoorlog is het gebouw benoemt tot monument voor Duitse oorlogslachtoffers.

Je vindt het kleine monument aan de beroemde Unter den Linden in het centrum van Berlijn. Het gebouw staat bekend om haar Dorische zuilen die doen denken aan een Griekse tempel.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog raakte de Neue Wache zwaar beschadigd door bombardementen van geallieerden. In 1960, toen het gebouw weer was opgebouwd, werd het wederom verkozen tot monument voor Duitse oorlogslachtoffers.

In de Neue Wache vind je twee graven, één van een onbekende Duitse soldaat en de ander van een onbekend concentratiekamp-slachtoffer. In 1969 kreeg de DDR, ter gelegenheid van haar 20ste verjaardag, een ‘eeuwige vlam’. Die vlam bevindt zich in het midden van de Neue Wache met ene glazen koepel erboven.

Het monument is openbaar, maar je kunt niet in het gebouw. Wel kun je er dag en nacht ‘inkijken’.