Historisch vliegveld in hartje Berlijn
Tempelhof is een groot voormalig vliegveld in Berlijn. Sinds 1909 werd het grote terrein gebruikt als vliegveld voor militairen. Vanaf 1922 werd Tempelhof ook gebruikt voor andere type vluchten van en naar Berlijn.
Tempelhof tijdens de Tweede Wereldoorlog
Toen Hitler aan de macht kwam in 1933 had hij al snel het plan om de luchthaven uit te breiden. Hij wilde er een nationaal statussymbool van maken. Nazi architect Ernst Sagebiel. had destijds een nieuw plan voor Tempelhof ontworpen. Door een groot vliegveld neer te zetten dat veel indruk maakte in de rest van de wereld.
Op 1 april 1939, vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, onthulde Duitsland haar herbouwde Tempelhof. Een nieuw baan van wel zeven kilometer lang en 500 meter breed vormde daarbij de basis. Hitler had de ambitie om er een groot stadion bij te bouwen dat plaats zou bieden aan wel 100.000 (!!) man. Het was de bedoeling om er luchtshows te geven met vliegtuigen van het Derde Rijk.
Tijdens de oorlog werd het Tempelhof veel gebruikt voor de toevoer van munitie, grondstoffen en voedsel. Toen de Sovjet Unie in april 1945 Tempelhof veroverde, verloor Hitler een groot deel van zijn macht.
Tempelhof sluit de deuren
Na de oorlog werd het vliegveld gebruikt voor passagiersvluchten van en naar Berlijn. In 2008 is het vliegveld gesloten omdat Berlin Tegel en Berlin Schönefeld alle vluchten konden verzorgen. Inmiddels is Berlijn wederom bezig met de aanleg van een nieuwe luchthaven.
Vandaag de dag vind je op Tempelhof een park waar je kunt wandelen of bijvoorbeeld skaten. Ook worden er evenementen en festivals georganiseerd.