Stadion

Stadion Galgenwaard

Herculesplein 241, 3584 AA Utrecht Stadions fcutrecht.nl 1981€€€

De Galgenwaard is het voetbalstadion van FC Utrecht. Het eerste stadion van FC Utrecht werd in de jaren ’20 gebouwd. Later werd dit echter te klein waardoor FC Utrecht genoodzaakt werd een nieuw stadion te krijgen. In 1981 begon de bouw aan een nieuw stadion. Zo rond die tijd sloten twee plaatselijke voetbalclubs, Elinkwijk en Dos een fusie. Deze twee clubs lieten een nieuw stadion realiseren. De club begon opnieuw onder de naam FC Utrecht. Met de naam, de Galgenwaard wordt niet bedoeld dat hier in de middeleeuwen executies plaats vonden. Men gebruikte het namelijk voor land- en tuinbouw.

Ook dit stadion voldeed niet aan de benodigdheden om van FC Utrecht een stabiele middenmoter te maken. Eigen supporters sloopten na de laatste reguliere wedstrijd hun eigen stadion. Dit maakte plaats voor het huidige ontwerp. Het stadion heeft een capaciteit van ongeveer 24.500 zitplaatsen. Het stadion was echter nog niet compleet. Sommige delen van het stadion waren nog niet aangepast. Het gaat dan om de noordzijde, wat tegenwoordig de ‘City side’ genoemd wordt.

De harde kern van FC Utrecht zit recht tegenover de City side, de Bunnikside. FC Utrecht wist in haar historie nog niet landskampioen te worden. Wel pakte het drie keer de KNVB Beker.

In 2008 werd stadion benoemd tot mooiste van Nederland. Tijdens een wedstrijd van FC Utrecht zit het vaak volgepakt en hangt er een prachtige sfeer. Dagelijks worden er rondleidingen geven. Ze duren 70 minuten en kosten ongeveer 8 euro per persoon.