Toren

Euromast

Parkhaven 20, 3016 GM Rotterdam Torens euromast.nl 1960€€€

De Euromast is de hoogste toren van Nederland die toegankelijk is voor publiek. Vanwege de speciale vorm is de toren goed zichtbaar in de beroemde skyline van Rotterdam. De toren werd gebouwd in 1960. Het idee van de toren was dat iedereen die Rotterdam binnen zou komen over de snelwegen de toren direct zou zien liggen. Dit is deels gelukt maar vanwege velen andere hoogbouw springt de toren er niet meer bovenuit.

Pas in 1970 kreeg de Euromast de hoogte die het nu heeft, er werd nog een stuk aan toegevoegd, de Space Tower. Deze toren is 85 meter hoog. Vanaf het uitzichtplatform kun je nog met een speciale lift naar de top. De lift draait om haar as heen waardoor je tijdens deze tour een panorama uitzicht hebt over de stad.

De toren is gelegen bij ‘Het park’ tegen westen van de binnenstad. In 2001 maakte men plannen om de hoogte van het gebouw te vergroten naar 400 meter, deze plannen zijn geschrapt maar in 2008 werden nieuwe plannen onthuld om de toren tot een lengte van 370 meter te krijgen. Er wordt nog onderzocht of dit technisch haalbaar is.

In 2010 werd het gebouw officieel benoemd tot een rijksmonument verder zijn er nog twee hotelsuites aanwezig en is er een luxe restaurant gevestigd.