Het Colosseum is hét symbool van de stad Rome. Het is het grootste amfitheater van Italië. Er passen ongeveer 50.000 toeschouwers in. Het was de bedoeling dat er veel gevechten zouden plaats vinden, dat is ook gelukt. Hoofdzakelijk ging het om gladiatoren en leeuwen. Meteen na de opening van het Colosseum vond er een honderd dagen durende ‘Spelen’ plaats.
Het ovale grondvlak bedraagt (via de assen gemeten) 188 bij 156 meter. Het stadion heeft een omtrek van 527 meter. Tot slot is het Colosseum tot aan de gevel 48,50 meter hoog.
Constructie van het gebouw
Het Colosseum is gebouwd uit beton, tuf- en baksteen, maar voor de façade en zuilen is gebruik gemaakt van grote hoeveelheden travertijn, dat via een speciaal aangelegde weg werd aangevoerd uit de heuvels bij Tivoli.
De gladiatoren, die werden geselecteerd onder veroordeelde criminelen, slaven en krijgsgevangenen, werden in verschillende categorieën ingedeeld. Sommigen van hen vochten in een zware wapenuitrusting met zwaard en schild. Anderen waren licht bewapend en hadden alleen een dolk en een armbeschermer om zich te verdedigen. Er waren er ook gladiatoren die in het Colosseum verschenen met slechts een net en een drietand.
Natuurrampen
Het Colosseum heeft in haar lange geschiedenis diverse natuurrampen overleeft. Namelijk in 216 teisterde noodweer zich met bliksemslagen die ervoor zorgden dat er vijf jaar geen Spelen gehouden konden worden. Ook aardbevingen waren voor het Colloseum een probleem maar door reparateurs kon dat ook herstel worden.
Op 7 juli 2007 werd het Colloseum als een wereldwonder aanschouwd. Tegenwoordig zijn er geen schouwspelen en andere bezigheden in het Colosseum maar kan je het Colosseum bezichtigen. De bodem ligt open en zo kan je de kooien van de dieren zien en het ondergrondse gangenstelsel.