Parijs

Geschiedenis van Parijs

Parijs kent een lange en interessante geschiedenis.

Geschiedenis van Parijs

In 52 voor Christus veroverde Julius Caesar Parijs dat door de Romeinen werd genoemd. Het dankt zijn naam aan het volk de Parisi, die zich vestigden op de eilandjes in de Seine,dit was strategisch een slimme zet, en bovendien waren er handelsroutes die langs deze plek voerden.

 

In de 13e eeuw werd de rechteroever van de Seine drooggelegd, die tot dan toe moerassig was. In de 13e eeuw werd ook begonnen aan de bouw van het Louvre en de Notre-Dame. (Voor je jeugd: Daar is later ook een Disney film over gemaakt genaamd de klokkenluider van de Notre-Dame.)

 

Later werd Parijs bezet door de Engelsen. Toen de bezetting achter de rug was werd er opnieuw een bouw woede ontketend. Overblijfselen hiervan zijn: Pont Neuf en les jardins du Luxembourg. Op 14 juli 1789 vond de bestorming van de Bastille plaats, die de Franse Revolutie inluidde.

 

Tijdens de heerschappij van Napoleon III werd Parijs grondig verbouwd door Georges-Eugène Haussmann. Een zwarte dag in de geschiedenis van Parijs is 28 mei 1871. Toen lieten 20.000 Parijzenaren het leven tijdens een opstand…