Dodenherdenking 2023

Op 4 mei 2023 vindt de nationale dodenherdenking plaats op de Dame in Amsterdam. Tijdens dodenherdenking op de Dam in Amsterdam herdenkt het Nederlandse volk de overleden slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De herdenking vindt elk jaar plaats op 4 mei 2017. Koning Willem Alexander en Maxima leggen namens de Nederlandse bevolking een krans bij het monument op de Dam. Dat is niet de enige krans die gelegd wordt, er worden ook nog zeven andere kransen gelegd.

Om 20:00 houdt heel Nederland 2 minuten stilte. De indrukwekkende stilte is heel bijzonder om te ervaren en daarom is het voor iedereen een aanrader om naar de Dam te gaan in Amsterdam.

In 2010 zorgde een verwarde man voor veel onrust tijdens de dodenherdenking. De zogeheten ‘damschreeuwer’ schreeuwde tijdens de twee minuten stilte Arabische teksten. Enorme paniek brak uit en er vielen zestig slachtoffers. Beatrix vluchtte onder leiding van bodyguards naar een afgeschermd gedeelte. De ‘damschreeuwer’ kreeg een celstraf opgelegd.

“Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties” (officieel memorandum).