Breda

Geschiedenis van Breda

Breda kent een lange en interessante geschiedenis.

Het begin van Breda dateert ui het jaar 1125, toen het officieel werd opgenomen in het register. Het begon met de bouw van een kasteel, Het kasteel van Breda. Breda werd later een tussenplaats. Mensen die van noord naar zuid trokken of andersom konden mooi in Breda overnachten of uitrusten. Ook kreeg de burcht, Het kasteel van Breda een andere functie, zo moest het schepen die over het riviertje de Mark controleren. 

Omdat Breda niet speciaal werd gebouwd als stad maar langs uitgroeide tot een stad kan niet worden gezegd dat de stad is gesticht. Jaren later kreeg Breda pas stadsrechten. De omwalling van Breda had een vorm van een hoefijzer.Via de wal kwamen goederen de stad binnen. Veel goederen kwamen vanuit Antwerpen. 

In 1333 werd er een stadsmuur om Breda gebouwd. Via drie poorten konden mensen de stad binnen komen. In de 14e eeuw waren er circa 2700 inwoners. Breda is uitgeroepen tot een 'militaire stad'. Er zijn zes kazernes gevestigd en de Koninklijke Militaire Academie is nog steeds in Breda gevestigd. Breda werd op 29 oktober 1944 bevrijd door de Poolse 1e Pantserdivisie.