Stadion

Olympisch Stadion

Olympisch Stadion 21, 1076DE Amsterdam Stadions olympischstadion.nl 1927

Het is Olympisch Stadion in Amsterdam werd gebouwd voor de Olympische Spelen in 1928. Amsterdam organiseerde in dat jaar de Olympische Spelen voor de eerste (en vooralsnog ook de laatste) keer. Na de Olympische Spelen van 1928 werd het stadion voor veel andere doeleinden gebruikt.

Het stadion is gelegen in stadsdeel Zuid, vlakbij station Zuid. De hoofdingang, gelegen aan het Stadionplein, wordt ook wel de Marathonpoort genoemd. Jaarlijks komt de Marathon van Amsterdam hier aan. Het stadion heeft een atletiek baan, daarbinnen ligt een groot (voetbal)veld. Voorheen was de atletiekbaan een wielerbaan.

Nadat het stadion de Olympisch Spelen achter de rug heeft, wordt het ondermeer gebruikt voor wedstrijden van FC Amsterdam en later zelfs voor Europese wedstrijden van Ajax. Er zijn de afgelopen jaren ook veel muziekevenementen geweest. Het Nederlands Elftal heeft 77 officiele wedstrijden in het Olympisch Stadion gespeeld.

Rond 1990, toen veel mensen vonden dat het stadion te weinig gebruikt werd, werd er nagedacht om het gebouw te slopen. In 1994 heeft een reddingsplan ervoor gezorgd dat het stadion, na een restauratie waarbij de tweede ring van het stadion is gehaald, toch mocht blijven staan.

Vandaag de dag zijn er zo’n 30 ondernemingen gevestigd en is er de ‘Olympic Experience’. Het officiele museum van het Olympisch Stadion.

Boek direct jouw stedentrip

Plan direct je reis naar Amsterdam. Hieronder vind je handige links voor vervoer en verblijf in Amsterdam.