Wallen - Amsterdam

Praktisch

Oudezijds Voorburgwal Amsterdam
Openbaar vervoer

Metro: Nieuwmarkt

Beschrijving

Een leuke uitgaansgelegenheid voor alleenstaande mannen. De wallen zitten voornamelijk in het centrum van Amsterdam, tussen de oude grachten gordels. De naam wallen is afgeleid van de vier burgwallen die in het centrum van Amsterdam zitten: De Oude Voorburgwal, Oudezijds Achterburgwal, Nieuwezijds Voorburgwal en de Nieuwezijds Achterburgwal.

De beroemdste Wallenstraat waar de meeste mensen komen is de Oudezijds Achterburgwal. Dit is een straat waar aan beide kanten zo'n 50 meter lang alleen maar prostituee ramen zitten.

De wallen ontstonden al in de 15e eeuw doordat Amsterdam uitgroeide tot een grote havenstad. Scheepvaarders brachten prostitueen mee vanuit andere landen naar Amsterdam. De protitueen werden eerst verhandeld aan rijke lui maar vervolgens werden ze ook achter ramen geplaatst. In de 15e eeuw mochten prostitueen alleen werken in de Pijlsteeg en Halsteeg (damrak).

In 1598 werd prostitutie verboden. In 1811 werd het weer toegestaan maar alleen als ze meededen aan onderzoeken om zo geslachtsziektes te voorkomen. Maar in 1879 ging een paus er een stokje voor steken hij richtte de Nederlandse Vereniging tegen Prostitutie op. Hij behaalde succes in 1911 kwamen verbod op vrouwenhandel, pooierschap, het tonen van voorbehoedsmiddelen en pornografie, maar prostitutie bleef bestaan tot op de dag van vandaag!

Openingstijden

Openbaar

Bezienswaardigheden op loopafstand

Red light Secrets, Oude kerk, Nieuwmarkt, Ons Lieve Heer op Solder,

Video