Vaticaanstad - Rome

Vaticaanstad

Vaticaanstad

Praktisch

Openbaar vervoer

Bus: 907, 991, 81, 51, 23, 49, 19, 990, 64

Metro: Lijn A: Ottaviano

Beschrijving

Midden in het centrum van de bruisende stad Rome ligt ineens een zelfstandig landje met de naam:'Vaticaanstad'. Vaticaanstad is het domein van de Paus. Vaticaanstad is geen lid van de EU. Het staatje is in 1929 ontstaan, na conflicten tussen de pausen en Italië. Het Apostolisch Paleis is de officiële verblijfplaats van de paus. Er wonen 826 mensen op een oppervlakte van 0,44 km², daarmee is Vaticaanstad het onafhankelijke land met het minst aantal inwoners ter wereld. Vaticaanstad wordt geheel omsloten door de stad Rome. Het land heeft zelfs een eigen stadsmuur. In Vaticaanstad kent men Zwitserse garden die de wacht houden.


In Vaticaanstad telt men diverse bezienswaardigheden:

De Sint-Pietersbasiliek


Dit was tot 1989 de allergrootste kerk van de wereld. De kerk werd in 1506 gebouwd en was klaar in 1626. De Sint-Pietersbasiliek is speciaal op deze plaats gebouwd omdat de eerste Paus: Petrus hier gekruisigd en begraven werd. Het is een belangrijk bedevaartsoord voor katholieken en geldt als de eerste van de zeven pelgrimskerken van Rome. De grote koepel boven de graftombe van Petrus wordt omhooggehouden door vier enorme zuilen. Op sokkels in de voet van elk van deze zuilen staat een beeld van een heilige. Onder in de kerk, dus in de kelder bevindt zich een graftombe waar veel pausen zijn begraven. De bezoeker kan daar langs lopen.


Het Sint-Pietersplein


Voor de Sint-Pietersbasiliek ligt een gigantisch plein; het Sint-Pietersplein. Dit plein is ontworpen door: Gian Lorenzo Bernini. De bouw aan het plein is in 1956 begonnen en was in 1667 klaar. Het is in de breedte 240 meter en 340 meter in de lengte. Midden op het plein staat een Egyptische obelisk die 40 meter hoog is en 340 ton weegt. De obelisk is in 37 n. Chr. uit Egypte naar Rome gebracht door keizer Caligula.

De Sixtijnse Kapel


De bekendste kapel in het verblijf van de Paus is de Apostolisch paleis. De kapel werd gebouwd door Giovanni di Dolce tussen 1475 en 1483, in opdracht van paus Sixtus IV, naar wie de kapel ook genoemd werd. Het is een van de bekendste binnenruimten ter wereld, vanwege de beroemde fresco's van Michelangelo en omdat het de ruimte is waar bij het conclaaf de kardinalen bijeenkomen om er een nieuwe paus te kiezen. De vloer heeft een bijzonder patroon (opus alexandrium).


Het Vaticaanse musea


Is een groep musea in de Apostolische paleizen waarin de kunstschatten van het Vaticaan te bezichtigen zijn. Deze collectie is in de loop der eeuwen ontstaan doordat pausen kunstwerken aankochten of veroverden. De musea bezitten veel werken uit de Renaissance schilderkunst

Openingstijden

1 nov. tot 31 ma: ma/za 08.45 - 13.45. 1 apr tot 31 okt: ma/za 08.45 16.45 Gesloten op 1 en 6 januari, 11 februari, paasmaandag, 1 mei, 29 juni, 15 augustus, 1 november, 8 en 25 december.

Toegangsprijs

Kinderen (0-11): €9,30
Volwassenen: €9,30
Senioren: €9,30

Bezienswaardigheden op loopafstand

Engelenburcht, Piazza Navona,

Video