Domtoren

Domplein 5
Utrecht Kerken domtoren.nl 1254-1517

De Domtoren is het symbool van Utrecht en ligt in het hartje van de stad. De 112 meter hoge toren is vanaf een grote afstand al te zien. De domt werd vanaf 1254 gebouwd als de kathedraal van het bisdom Utrecht en was gewijd aan Sint-Maarten. Met de lengte van 112 meter is het de hoogste kerktoren van Nederland. In 1674 werd de Domtoren getroffen door een tornado. Deze tornado verwoestte een groot deel van het schip, waardoor de toren en het overgebleven deel van het schip gespreid zijn. Het toenmalige bestuur had te weinig geld om de kerk te restaureren. Op dit moment is de situatie niet veranderd.

Michaëlkapel

Op de eerste verdieping van de Domtoren bevindt zich de Michaëlskapel. Dit was de kapel van de bisschop van Utrecht, Michael. Alleen hij het directe toegang tot dit deel van de toren. Deze kapel is ook gebouwd ter verdediging. Vroeger was er vanuit de deze kapel een brug naar de kerk. In 1580 overleed de laatste bisschop. Sindsdien is deze openbaar voor iedereen. Nu is de kapel beschikbaar voor huwelijken, recepties en feesten.

Egmondkapel

Op de tweedeverdieping bevindt zich de Egmondkapel. Deze is vernoemd naar George Egmond, die van 1534 tot 1559 bisschop van Utrecht was. Deze ruimte was eerst van de torenwachter. Deze moest de toren en met name het uurwerk onderhouden. Verder moest hij de schatten van de bisschop bewaken. Tegenwoordig is in de torenwachterswoning nu het torenmuseum gevestigd.

Klokkenzolder

Na 221 treden op 49 meter komen we aan op de derde verdieping. Hier staan de klokken van de toren. Halverwege de toren hangen de luidklokken. In 1505 werden er veertien klokken gegoten door Geert van Wou. Salvator is de grootste klok en weegt 8227 kilo, Adrianus is de kleinste klok en weegt 281 kilo. Helaas werden er zeven klokken verkocht, om de beiaard te kunnen betalen. In 1982 werd er geld ingezameld om de klokken opnieuw te maken. Nu is het klokkenspel met 32.000 kilo het grootste ban Nederland. De klokken worden nog steeds geluid op zondag en feestdagen. Dit gebeurt door de Utrechts Klokkenluidersgilde.

Lantaarn

Na 318 treden op 70 meter hoogte komen we aan op de vierde verdieping. Deze heet de lantaarn. De lantaarn is het meest karakteristieke deel van de hele toren. Omdat men bang was dat een massieve toren niet bestand zijn tegen harde wind, is de lantaarn geheel opengewerkt. Wind en regen kunnen er dwars doorheen, waardoor het niet door een windvlaag gepakt kan worden.

Kap

Na 465 treden op 112,32 meter hoogte zijn we helemaal boven. Dit is het dak van de Domtoren. Deze is bedekt met een houten kap. De huidige kap komt uit 1910.