Toren van Pisa - Pisa

Toren van Pisa

Toren van Pisa

Praktisch

Via B Croce 26, 56125, Pisa
Openbaar vervoer

Beschrijving

Campo dei Miracoli - Dit is een groot complex waar meerdere belangrijke bezienswaardigheden van Pisa te zien zijn. U vindt hier bijvoorbeeld de Scheve toren van Pisa, de Basiliek, de Dom en het bekende camposanto.


Toren van Pisa
Natuurlijk is dit het bekendste gebouw van het Camp dei Miracoli. De Scheve toren van Pisa werd al in de 10e eeuw gebouwd! De laatste steen werd twee eeuwen later gelegd. Men ontdekte pas bij de 3e verdieping dat het scheef ging staan. Toch besloten de architecten Gugilmo en Buonanno de bouw te hervatten. De toren is 55,86 meter hoog en het gewicht wordt geschat op 14 453 ton. De huidige helling is ongeveer 10%. De toren heeft 297 treden.   In 1990 werd de toren gesloten in verband met veiligheidsoverwegingen. De toren werd gerestaureerd en 11 jaar later heropend in 2001. In augustus 2004 heeft een evaluatie van experts uitgewezen dat de toren de eerstvolgende drie eeuwen niet zal instorten. De toren is opnieuw in veiligheid, stelde professor Carlo Viggiani van de universiteit van Napels in de Italiaanse media.  

 
Basiliek - Deze basiliek is tevens ook een doopkerk, het is een zeer aardig gebouwtje. Het bevindt zich net naast de dom. Het Baptisterium, gewijd aan Johannes de Doper, staat tegenover het westelijke einde van de Dom. Aan het ronde gebouw werd in het midden van de 12 eeuw begonnen: 1153 Mense August fundata fuit haec ("In de maand augustus 1153 is dit gebouw gesticht"). Het werd in Romaanse stijl door een architect die we kennen als Diotisalvi, maar werd niet afgemaakt tot in de 14e eeuw, toen de loggia, de bovenverdieping en de koepel in Gotische stijl werden toegevoegd door Nicola Pisano en Giovanni Pisano. Het is de grootste doopkapel in Italië. De omtrek is 107.25 m. Met het beeld van Johannes de Doper op de top is het zelfs een paar centimeters hoger dan de scheve toren. 

De Dom van Pisa - Hier kun je je ogen niet vanaf houden, het is een mooie kerk die tussen de Scheve toren en de basiliek staat. Het is de moeite waard om even een kijkje binnen in te nemen. 
De dom heeft de vorm van een vijfbogige basiliek met een driebogig
transept. De bouw begon in 1064 onder de architect Busketus en hij 
bouwde in de typisch Pisaanse Romaanse stijl. De mozaïeken binnen
laten een sterke Byzantijnse invloed zien, terwijl de puntbogen
Arabische invloed tonen.  

Openingstijden

onbekend

Toegangsprijs

Kinderen (0-11): €0,00
Volwassenen: €0,00
Senioren: €0,00

Video