Rotterdam kent een lange en misschien wel een erg treurige geschiedenis. Vooral de Tweede wereldoorlog is voor Rotterdam een ware hel geworden. In 1340 kreeg Rotterdam officiël stadsrechten. Dat gebeurde nadat de eerste havens zich er hadden gevestigd. Men was op dat moment afhankelijk van de visserij.
Rotterdam groeide uit tot een belangrijke handelspost voor landbouwproducten. In 1467 of 1469 werd één van de bekendste inwoners van Rotterdam geboren, Desiderius Erasmus. Wereldwijd is Erasmus erg bekend geworden. In Rotterdam heeft men de beroemdste brug naar hem vernoemd, de Erasmusbrug.
In 1872 is de stad ook buiten haar stadsmuren gaan uitbreiden. Dit zorgde ervoor dat de stad nog meer handel aankon. Op dat m oment werd ook de Nieuwe Waterweg aangelegd. Het werd gezien als de 'poort van Europa'. De enorm groeiende Duitse markt zorgde ervoor dat Rotterdam kon profiteren van deze handel vanuit het Rurhgebied over de Maas. Er was voldoende werkgelegenheid voor iedereen.
Adolf Hitler maakte een einde aan deze welvaart. In 1940 besloot Hilter met het Duitse rijk Nederland binnen te vallen. Zijn eerste actie begon in Rotterdam. Daarbij verwoestte hij de belangrijke havens van de stad. Een heel groot deel van het centrum is destijds ook platgegooid door Duitse bommenwerpers.
Na de oorlog begon Rotterdam direct aan een wederopbouw, met succes. Rotterdam heeft haar status als grootste haven van nederland behouden. De stad legde direct een metroverbidning aan en begon met de bouw van wolkenkrabbers. Deze wolkenkrabbers zijn tot de dag van vandaag te bewonderen in Rotterdam.