Palio di Siena - Siena

Palio di Siena

Palio di Siena

Praktisch

Piazza del Campo, Siena
Openbaar vervoer

Bus: Halte: Logge Del Papa

Beschrijving

De Palio di Siena is een evenement dat jaarlijks twee keer voor komt in het hartje van Siena. Op het Piazza del Campo strijden 17 wijken van Siena om de titel. Sinds 1287 wordt deze paardenrace gehouden op 2 juli en 16 augustus. Helaas kunnen er maximaal maar 10 deelnemers tegelijk meedoen. Je bent in ieder geval verzekerd van deelname als je aan de vorige editie niet deelnam, dit gaat om zeven racers. Drie andere worden door middel van een loting opgeroepen. Voordat men met paarden ging racen gebruikte het eerst stieren en ezels. Pas in 1650 ging het definitief over op paarden. Ook is pas later een tweede dag toegevoegd aan het evenement. Eerst vond het evenement alleen jaarlijks op 2 juli plaats, nu dus ook op 16 augustus.

100 dagen voor het begin van het evenement begint Siena zich voor te bereiden op de Palio. De wijken kiezen een leider (capitano). Er wordt vervolgens geld opgehaald om de jockey (fantino) te betalen. Een beginnende fantino verdient zo'n € 60.000 per Palio. Mocht je de race dan winnen dan kun je nog eens € 200.000 verdienen.
De paarden worden verloot onder de wijken. Je kunt niet zeggen dat het de beste paarden zijn van Italië, dat kan namelijk erg verschillend zijn. De fatini's ofwel de ruiters zitten niet op een zadel. Een week voor aanvang worden de tribunes op het plein gezet en wordt de piste van zand gecreëerd. Er worden ook diverse proeftesten gemaakt om 19:15.

De race bestaat uit drie ronden om het schelpvormig Piazza del Campo . Het is dan ook een zeer korte race. Het parcour bestaat uit een paar zeer scherpe bochten waarvan de scherpste de Curva St. Martino is. In deze bocht vallen veel ruiters (fatini) van hun paarden af of struikelen paarden zelf.Het record staat momenteel op 1 minuut en 13 seconden.

De belangrijkste regel tijdens de Palio is "het is niet belangrijk hoe je wint, het is belangrijk dat je wint". Veel wijken zijn door de Palio aartsrivalen geworden. Sommige wijken die niet meedoen geven dus graag geld uit om ervoor te zorgen dat hun aartsvijand niet wint.

Als het eenmaal zover is stroomt het plein vol met mensen. Vanaf het hele plein heb je een goed uitkijk op het plein. Verder zijn er veel mensen die vanuit hun balkon kijken. Er zijn zelfs bewoners die hun huis voor ongeveer 300 euro beschikbaar stellen om vanaf daar te kijken.

Zo'n twee uur voor het begin van de race begint een grote parade (Corteo Storico). Alle contrade, ook degenen die niet meedoen, stellen zich voor aan het publiek op de tribunes en het plein. De afvaardiging bestaat uit een middeleeuws gekleed gezelschap, waarin zich onder andere twee vaandelzwaaiers (alfieri) en enkele paarden bevinden. Als de contrade zich allemaal hebben voorgesteld volgt een klein middeleeuws leger, dat zal worden gevolgd door een grote kar met de trofee, een groot vaandel (de Palio).

De ruiter hoeft officieel zelf niet over de finish te gaan, als het paard maar over de finish gaat. Het paard dat wint wordt geknuffeld door de winnende stadswijk waarnaar de prijsuitreiking begint.

Mocht je toevallig in de buurt zijn dan is dit een echte aanrader. Het is zeer spectaculair en wordt dan ook over de hele wereld gevolgd.

Openingstijden

Jaarlijks 2 juli Palio di Provenzano 16 augustus Palio dell'Assunta

Toegangsprijs

Kinderen (0-11): €0,00
Volwassenen: €0,00
Senioren: €0,00

Bezienswaardigheden op loopafstand

Piazza del Campo, Fonte Gaia, Palazzo Pubblico, Torre del Mangia,

Video