Führerbunker; Hitler's bunker in Berlijn

Führerbunker; Hitler's bunker in Berlijn

Veel mensen die naar Berlijn reizen zijn geïnteresseerd in Hitler's schuilplaats. De 'Führerbunker' was de bunker waar Hitler zich schuil hield.

Adolf Hitler leidde een deel van de Tweede Wereldoorlog vanuit zijn 'Führerbunker' in Berlijn. De Führerbunker was de plek waar Hitler zich schuil hield tijdens de oorlog en van waar hij opdrachten gaf aan zijn leger. Hij woonde er en had zijn eigen werkplaats.

Omdat een groot deel van Berlijn werd gebombardeerd tijdens de oorlog besloot Hitler zijn basis onder de grond neer te leggen. In 1936 werd begonnen met de aanleg van de Führerbunker, helemaal af is de bunker nooit geweest. In 1945, vlak voor de dood van Hitler was het grootste deel klaar.

Tijdens de wereldoorlog

De bunker werd zo'n vijf meter onder de grond neergelegd. Die vijf meter werd volledig opgevuld met een laag beschermd beton om bommenwerpers op afstand te houden. Onderin ontstond een gangenstelsel met dertig kamers. Hitler kwam nauwelijks zijn bunker uit. In het eerste deel van de bunker, de Vorbunker, waren dagelijks zo'n 25 tot 35 medische en administratieve medewerkers aan het werk.Niemand mocht met een wapen binnen lopen, behalve de bewakers, de secretaris van Hitler en Hitler zelf.

Op 22 en 23 april 1945, vlak voor de capitulatie van Duitsland verliet een groot deel van de werknemers de bunker. De Sovjet Unie heeft op dat moment een deel van Berlijn omsingeld. Hitler krijgt de kans te vluchten naar zijn vakantieoord in Zuid Duitsland maar besluit te blijven. Een paar dagen later, op 29 april 1945, trouwt Hitler met zijn vrouw Eva Braun. Een dag later pleegt Hitler met zijn vrouw zelfmoord.

De lichamen van Hitler en zijn vrouw worden nooit gevonden, doordat Hitler heeft opgeroepen ze te verbranden. Hitler is bang dat de Russen zijn lichaam willen tentoonstellen in een Russisch museum.

Rondleidingen

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog zijn er meerdere pogingen gedaan de bunker op te blazen. Dit had vaak geen succes. Tijdens pogingen om de muren op te blazen raakten slechts enkele wanden licht beschadigd. Pas in 1989 slaagde men erin een deel met veel moeite te verwijderen toen er nieuwe appartementen gebouwd moesten worden.Slechts enkele muren en bodemplaten liggen nu nog ergens in de grond.

Vandaag de dag

In 2006 heeft men besloten om op de plek van de Führerbunker een informatiebord te plaatsen. Zo kan men toch nog zien waar de bunker ongeveer gestaan heeft en hoe dat eruit zag. Je kunt de bunker dus echter niet meer bezoeken. Om toch een goed beeld te krijgen van hoe het leven in de bunker geweest is, kun je films kijken over de laatste dagen van Hitler. Der Untergang is de bekendste film.

Bezoekadres

Het adres van de bunker vandaag de dag is Gertrud-Kolmar-Strasse ( Ministergaerten), vlakachter het huis van Wilhelmstrasse 92. Dat is in de buurt van het Holocaust Mahnmal en Postdamer Platz.