Brugge

Geschiedenis van Brugge

Brugge kent een lange en interessante geschiedenis.

Geschiedenis van Brugge

Brugge is zo'n 2000 jaar geleden ontstaan. Er stond toen een Gallo-Romeinse nederzetting. De inwoners van deze nederzetting waren vooral actief op het land. Door bepaalde prodcuten te verbouwen kon men goed handelen met noordelijke delen van Frnakrijk en zuidelijke delen van Engeland. Daardoor kon de nederzetting uitgroeien en werd het een rijke omgeving. Rond 370 ging Brugge ook handelen met Scandinavische landen. 

Rond 1100 kon de Brugge zich omdopen tot een grotere stad. Dat gebeurde vanaf de Steenstraat. De twee oudste parochiekerken van Brugge, Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Salvators, liggen dan ook aan in deze omgeving. Rond de 11e eeuw werd Brugge ook belangrijk in de internationale handel. Het kwam uit op hetzelfde niveau als andere (grote) steden. Een storm zorgde ervoor dat de verbinding van de stad met de zee verzand werd. Dat zorgde ervoor dat de handel in die tijd iets moeizamer verliep. Er moesten nu verbindingen met andere dorpen komen om de zee alsnog te bereiken.

In de 14e eeuw groeit Brugge steeds verder uit en krijgt het vorm zoals we het vandaag de dag kennen. Er wonen op dat moment ongeveer 45.000 mensen in Brugge. 

Tijdens de eerste- en tweede wereldoorlog is Brugge niet getroffen door bommenwerpers. De stad is volledig hetzelfde gebleven. Een regel van het Brigse bestuur eheft ervoor gezorgd dat er geen reclame, uithangborden en/of advertentieblokken door het centrum verspreid mogen worden. Dat zorgt ervoor dat oude sfeer herleeft in het centrum Brugge. De gehele Brugse binnestad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat houdt in dat niks gesloopt mag worden.