Fontein

Jet d’Eau

Fontein van Genève, Quai Gustave-Ador, 1207 Genève, Zwitserland Fonteinen 1886

Het symbool van Genève is ongetwijfeld de Jey d’Eau. Deze 140 meter hoge fontein ligt in het Meer van Genève. Het is één van de hoogste fonteinen ter wereld! Bijna vanaf overal in de stad is de fontein goed te zien.

Twee grote pompen spuwen per seconde ongeveer 500 liter water. Op het moment dat het water de pomp verlaat heeft het een kracht van ongeveer 200 km per uur! Zodra de pomp werkt, hangt er voor ongeveer 2000 liter water in de lucht! ’s Avonds wordt de fontein schitterend verlicht door twaalf lampen die samen 9000 watt energie kosten.

De fontein werd in 1886 aangelegd, destijds een ander model. Deze spoot water ongeveer 30 meter de lucht in. Ter ere van de 600e verjaardag van de Zwitserse Confederatie in 1891 werd de fontein verplaatst naar de huidige plaats. Het spoot vanaf toen 90 meter hoog. Later, in 1951, na de aanleg van de huidige pompen kon het water 140 meter hoog spuiten! Sindsdien zijn er geen veranderingen meer aangebracht.

De fontein wordt dagelijks door duizende toeristen bekeken, in de wintermaanden is de buiten werking. Het is een schitterend gezicht vanaf de kade.