Florence

Geschiedenis van Florence

Florence kent een lange en interessante geschiedenis.

Geschiedenis van Florence

het ontstaan van Florence

Florence werd in het jaar 59 v.Chr. gesticht door afgezwaaide Romeinse soldaten onder de naam ‘Florentia’ (Latijn voor ‘bloei’). De stad werd vervolgens eeuwenlang bestuurd door het bankiersgeslacht Medici, waarvan de meesten een grote belangstelling hadden voor schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur en literatuur. De Medici regeerden vanaf de 15e eeuw tot 1737. Tot 1799 werd de stad bestuurd door de Habsburgers, waarna het bestuur werd overgenomen door de Fransen tot 1814. In 1814 kwamen de Habsburgers terug. Zij werden echter verdreven in 1859. Vanaf dat moment hoorde Florence bij het Italiaanse koninkrijk en was tussen 1865 en 1871 de hoofdstad.

Florence is de meest uitgesproken renaissancestad van Italië. Nergens anders in Italië bevinden zich zoveel gebouwen en kunstwerken uit deze periode.

Belangrijke handelstad in Europa

Het belang van Florence als handelsstad blijkt onder meer uit het feit dat de plaatselijke munt, de fiorino d’oro of Gouden Florijn, zijn naam leende aan veel andere munten, zoals de Hongaarse forint en de Nederlandse gulden, die aanvankelijk ook Gulden (=Gouden) Florijn heette.