Overig

Pier van Scheveningen

Strandweg
2586 JK Den Haag Overige pier.nl 1958

Iets buiten het centrum van Den Haag bij Scheveningen ligt de wereldberoemde Pier van Scheveningen. Deze Pier ligt ongeveer 20 meter in de zee. Bij vloed is het zelfs nog iets meer. Bij de Pier is ook een uikijktoren gevestigd, vanaf hier heb je een uitzicht van zo’n 17 kilometer.

In 1901 werd de eerste Pier geopend. Deze houten constructie lag direct achter het Kurhaus. Destijds was de Pier alleen toegankelijk voor hotelgasten van het vijfsterren hotel het Kurhaus. De Duitsers hebben deze pier tijdens de tweede Wereldoorlog gebruikt als opslagplaats. In 1943 brandde een groot deel van de Pier af. De Duitsers besloten om de gehele pier af te breken zodat de Engelse luchtmacht de overblijfselen van de pier niet konden gebruiken als landingsbaan voor kleine vliegtuigen. Dat deden de Duitsers door de palen af te zagen.

Ruim een decennia later in 1958 werd besloten weer een nieuwe pier te maken. De pier bestaat dan uit vier eilanden met verschillende activiteiten per eiland. Zo kun je op het ene eiland eten en drinken en op het andere bungy jumpen.

In 1991 heeft Van der Valk de pier voor slechts één gulden overgenomen. Van der Valk heeft de gehele pier gerestaureerd en opgeknapt. Sindsdien kun je zowel door de pier lopen als erboven op. Heel recent meldde Van der Valk dat het de Pier wil verkopen. De kosten zouyden te hoog zijn en het plan van een hotel op de pier was niet realistisch in verband met de constructie.

In 2011 brak er nog een brand uit, deze brand werd snel geblust, hiervan is bijna niks te zien. De pier wordt gebruikt voor entertainment. Je kunt er veel souveniers kopen of uitgaan. Vanaf het uizitchplatform heb je een fantastisch uitzicht over Scheveningen, het strand, de zee en Den Haag.

Je kunt op de pier ook trouwen.