Kerk

Sint-Janskathedraal

Torenstraat 16, 5211 KK Den Bosch Kerken sint-jan.nl 1520

Sint-Janskathedraal van Den Bosch is waarschijnlijk het beroemdste bouwwerk van de stad. Vanuit de wijde omgeving is de prachtige kathedraal al te zien. De in 1530 geopende kathedraal is op z’n hoogte punt 73 meter hoog. In 1520 werd begonnen met de bouw van de kathedraal.

Voor de bouw van deze Sint-Jans stond er eerst een kleinere kerk. Die kerk was van de Romeinen. Deze kerk werd langzaam vervangen door de Sint-Janskathedraal. Nu werd er gebruik gemaakt van de gotische stijl. Deze kerk wordt dan ook wel het hoogtepunt van de Brabantse Gotiek genoemd.

Napoleon heeft in 1810 de kerk ’teruggegeven’ aan de katholieken. Door twee branden is de kerk al meerdere malen beschadigd geraakt. Met name de toren heeft het zwaar te verduren gehad. 1842 was de toren voor de laatste keer opgebouwd zoals vandaag de dag te zien is.

Van binnen is de kerk reusachtig. De enorme indrukwekkende orgel valt direct op. De Sint-Jans is rijk versierd maar heeft tijdens de beeldenstorm toch een hoop kunstwerken verloren zien gaan.

Jaarlijks vind je in de kerk van Den Bosch een kerststal die door velen honderden mensen bezocht wordt. Bijzonder is het jaarlijks wisselende thema. Levensgrote poppen geven je het ultieme ‘kerstgevoel’.