Belfort - Brugge

Praktisch

Markt 7, Brugge
Openbaar vervoer

Bus: 't Zand

Beschrijving

De Belfort van Brugge is één van de mooiste torens van de stad. De toren die 83 meter hoog is, is gelegen aan de Grote Markt in het hartje van Brugge. De toren is tot stand gekomen in 1240 toen de voormalige inwoners van Brugge besloten de hallen die er stonden uit te breiden. De primaire functie van de toren was niet de stad te bewaken maar diende meer als schatkamer en stadsarchief. Het was dan ook vroeger het stadhuis van Brugge. Het onderste gedeelte van de toren werd gebruikt als handelsruimte.

In 1280 brandde de toren af en ging het stadsarchief ten gronde. Om deze reden besloot het Brugse bestuur te verhuizen naar een nabijgelegen gebouw, wat vandaag de dag nogsteeds gezien wordt als het Stadhuis van Brugge aan de Burg. Dat is een plein op honderd meter afstand. De toren is in de 14e, 16e en 17e eeuw nog een keer afgebrand. 

De klok die aan het gebouw vast zit, gaf aan tot waneer er gewerkt mocht worden. Verder konden inwoners van Brugge ook zien tot wanneeer het buiten mocht lopen. De toren is gewoon nog te beklimmen. Daarvoor dien je 366 tredens naar boven te lopen. Er kunnen maximaal 70 mensen naar boven. De toren wordt ook wel de Halletoren genoemd.

Openingstijden

Dagelijks van 9:30 tot 17:00 uur
Gesloten: 01/01, OLH Hemelvaart (namiddag) en 25/12

Toegangsprijs

Kinderen (0-11): €4,00
Volwassenen: €8,00
Senioren: €8,00

Bezienswaardigheden op loopafstand

Grote Markt, Stadhuis Brugge, Choco Story, Frietmuseum,

Video