Plaza Mayor - Madrid
Madrid

Plaza Mayor

Plaza Mayor Madrid (Pleinen)

Het Plaza Mayor is het centrale plein van Madrid. Het plein, gebouwd in 12e eeuw, lag vroeger niet in de stad maar buiten de stadsmuren van Madrid. Pas in de 15de eeuw bevond het plein zich binnen de stadsmuren van Madrid. Plaza Mayor wordt ook wel een Koninklijk plein genoemd vanwege de prachtige gebouwen die om het plein zijn gebouwd.

Nadat het plein was aangelegd werden er niet direct gebouwen aan gebouwd, dat gebeurde pas in 1619. Voorheen stonden hier grotere hutten maar vanwege velen branden werden deze afgebroken en werd er plaats gemaakt voor echte gebouwen. Veel mensen vonden de dood tijdens deze hevige branden. Sindsdien is besloten geen markten meer te houden op het centrale plein. Het is de bedoeling dat mensen hier hun sociale contacten opbouwen of verstevigen.

Onder het plein is een parkeergarage gebouwd. Net als vroeger worden er nog wel evenementen georganiseerd. Waaronder stierenvechten. Maar ook gewoon nationale feesten. In zo'n geval worden de appartementen aan het plein verhuurd aan mensen van de Adel. Het zal u wellicht verbazen maar bij sommige evenementen kunnen er 50.000 mensen op het plein komen.

Het plein is aangelegd sinds 1851 in een neoklassieke stijl. Deze stijl zien we nog steeds. Midden op het plein staat een prachtig standbeeld van Felipe III. Deze werd geplaatst in 1853. Als toerist mag een bezoekje aan het imposante plein echt niet overslagen worden!

Openingstijden

Openbaar

Toegangsprijs

Kinderen (0-11): €0,00
Volwassenen: €0,00
Senioren: €0,00

Openbaar vervoer

Metro: Lijn 1,2,3 Sol

Bezienswaardigheden op loopafstand

Puerta del Sol, Palacio Real, Gran Via, Edificio Metrópolis,


Video