Plaza Cibeles - Madrid
Madrid

Plaza Cibeles

Plaza CibelesMadrid (Pleinen)

Het Plaza Cibeles is één van de mooiste pleinen van Madrid. Het plein, dat gelegen is in de buurt van het Retiropark, staat voornamelijk bekend om de prachtige Cibeles fontein en het Palacio Comunicaciones. in de 18e eeuw is de fontein gebouwd, Het stelt de Griekse godin Cibeles voor, de Godin van Vruchtbaarheid. Het standbeeld staat in het midden van één van de drukste verkeerskruispunten van Madrid. De Godin is afgebeeld in een strijdwagen die door leeuwen wordt voorgetrokken. Later zijn ook nog spelende kinderen toegevoegd, deze vind je achteraan.

In de loop der jaren is de fontein verplaatst van zijn oorspronkelijke plaats in de buurt van het 'Cuartel General del Ejército'. Dit gebouw bevindt zich tegenover de 'Banco de España' op de andere hoek van de 'Calle de Alcalá'. Men heeft toen ook de uitkijkende richting van het standbeeld gewijzigd. Het keek destijds in zuidelijke richting maar tot op de dag van vandaag in westelijke richting.

Al heel lang is deze fontein erg typerend voor Madrid. Alle Madrilenen zien dat ook niet graag dat deze fontein uit de stad wordt gezet. Dat zal ook nooit gebeuren. Tijdens de Spaanse burgeroorlog in 1936 - 1939 heeft men om de fontein heel veel zandzakken geplaatst om het te beschermen.

Een ander opmerkelijk iets is dat de Real Madrid fans ook gebruik maken van de fontein. Veel fans ontmoeten elkaar na een gewonnen wedstrijd bij de fontein. Verder is het ten strengste verboden om deze fontein te beklimmen. Er zijn veel agenten in de buurt die een oogje in het zeil houden voor raddraaiers. Toch zijn er altijd vandalen die een poging wagen.

Openingstijden

Openbaar

Toegangsprijs

Kinderen (0-11): €0,00
Volwassenen: €0,00
Senioren: €0,00

Openbaar vervoer

Metro: Lijn 2: Banco de EspanaVideo