Noord/Zuidlijn Amsterdam

Noord/Zuidlijn Amsterdam

Noord/Zuidlijn Amsterdam

Al jaren wordt er in Amsterdam gewerkt aan de Noord/Zuidlijn die dwars door het centrum van de stad gaat lopen. In de toekomst kun je met de metro van Amsterdam Noord snel reizen naar Amsterdam Zuid. Het project heeft inmiddels al miljoenen euro's gekost en bovendien ligt een groot deel van het centrum overhoop. Wanneer is het einde in zicht? In dit dossier lees je alles over Noord/Zuidlijn en de datum waarop de lijn klaar zal zijn.

Al in 1988 wordt er gesproken over een dergelijke verbinding tussen Amsterdam Noord en Amsterdam Zuid. D66 komt met een plan voor de aanleg van een metrostelsel. Begrote kosten zijn 1 miljard gulden en de oplevering zou in 2005 zijn.

Op 21 juni 2000 wordt het plan voor de bouw van de Noord/Zuidlijn goedgekeurd.

Op 22 april 2003 gaat de bouw dan eindelijk definitief van start.

In juni 2004 wordt bekend dat een deel van de huizen aan de Vijzelgracht aan het verzakken zijn. Enkele bewoners van de panden moeten hun huis verlaten.

In 2007 komt een man om het leven als er een deel van de Damwand, afkomstig van de Noord/Zuidlijn op zijn auto valt.

2008, de gemeente maakt bekend dat het totale bedrag van de Noord/Zuidlijn verhoogt in naar 2 miljard euro.

Op 1 juli 2009 wordt het belangrijke besluit genomen om met de Noord/Zuidlijn door te gaan. Diverse partijen in de stad laten weten dat ze willen overwegen te stoppen met de bouw van de Noord/Zuidlijn.

Op 13 juni 2010 wordt begonnen met het boren onder de Dam en het Rokin.

31 mei 2011 Het tunneldeel van 136 meter lang, 22 meter breed en weegt 20.000 kg.

Op diverse plekken in de stad kun je de Noord/Zuidlijn van beneden bekijken. Er zijn bijvoorbeeld plekken op het Rokin en de Ferdinand Bol straat waar je zes meter onder de grond kunt kijken. Jaarlijks wordt er ook een open dag gehouden zodat je nog verder kunt komen dan normaal.

Via de website hierzijnwij.nu kun je live bijhouden waar er geboord wordt in de grond.Reactie's (0)

Wees de eerste die een reactie achter laat!

Naam: (Niet verplicht) E-mailadres: (Niet zichtbaar)
Laatste drie letters stad (Tegen spam)