Alcatraz - San Francisco
San Francisco

Alcatraz is een wereldberoemd eiland dat in het midden van de baai van San Francisco ligt. Het eiland werd in 1934 tot 1963 gebruikt als zwaar beveiligde gevangenis. Voorheen was het een militair fort om indringers uit San Francisco te houden. Julian Workman was in 1846 een bekende inwoner geweest van Alcatraz, destijds toen de gevangenis nog lang niet gebouwd was liet hij een vuurtoren bouwen. Deze vuurtoren is op dit moment de oudste van de Westkust van Amerika.

In 1845 gaf de Amerikaanse regering het start teken om van Alcatraz een militaire post te maken, dit om de Mexicanen uit de stad te houden tegen de Amerikaanse-Mexicaanse oorlog. In 1870 waren er plannen om het eiland te moderniseren. Dit alles is er niet van gekomen en daarom heeft de regering besloten om Alcatraz een andere functie te geven. De gunstige golfstroming en ideale ligging waren de voornamelijke argumenten om van Alcatraz een zwaar beveiligde gevangenis te maken.

In 1907 riep de regering Alcatraz uit tot een 'militaire' gevangenis. Twee jaar later werd de gevangenis uitgebreid met celblokken. Alle werkzaamheden waren in 1912 tot een goed eind gebracht. Tot 1934 werden hier alleen militaire gevangenen vastgehouden. Toen in 1934 de United States Department of Justice de leiding kreeg over Alcatraz maakte zij er een federale gevangenis van.

Alcatraz is vernoemd naar een vogel die op Alcatraz leeft. De vogel is te herkennen aan een velle gele snavel en lijkt een beetje op een meeuw. Tijdens uw wandeling over Alcatraz zult u ze zeker tegen komen.

Het cellencomplex van Alcatraz is erg groot en heeft allerlei namen gekregen afkomstig uit New York, Times Square en Broadway.

Alleen de zwaarste criminelen werden naar het eiland getransporteerd, de gevangenissen op het eiland waren erg primitief en boden slechts ruimte voor een kleine wc, een bed, een wastafel, een paar planken en een klein opvouwtafeltje. Dagelijks werd het eten verzorgd in de kantine van Alcatraz, opmerkelijk was dat iedereen het eten zelfs lekker vond.

Er werden diverse ontsnappingspogingen gedaan. Zo probeerde Morris en de Angelinbroers te ontsnappen nadat ze hun luchtrooster los hadden gemaakt. De gevangenen werden even later opnieuw aangehouden. De meest gewelddadigste ontsnappingspoging was op 2 mei 1946, ook wel de Slag om Alcatraz genoemd. Bij deze actie wisten een aantal gevangenen de sleutel te bemachtigen die de bewakers op hadden gehangen. Een aanval bewakers werden overmeesterd waardoor de gevangenen een soort vrij spel kregen. Na een wreed opstootje konden de gevangenen alsnog opgepakt worden. In 1962, een jaar voor de sluiting van Alcatraz, wisten Moris en de Angelinbroers misschien wel te ontsnappen. Van regenjassen maakte ze een groot vlot maar mee ze vermoedelijk de overkant van de baai hebben bereikt. Er zijn weliswaar enkele spullen van het vlot gevonden bij het Angel eiland. Wellicht zijn deze spullen expres gedropt om de politie op het verkeerde been te zetten.

Gevangenen op Alcatraz zochten allerlei manieren om met elkaar in contact te komen toen er een spreekverbod was, zo werd er door middel van doorspoelen van de wc een communicatie op gang gebracht. Dat gaf de aanleiding op Alcatraz om een spreekverbod uiteindelijk toch weer op te heffen.

De gevangenis is 29 jaar in gebruik genomen, op 21 maart 1963 werd de gevangenis officieel gesloten. De bekendste bewoners van Alcatraz waren Al Capone, Robert Franklin Stroud, Machine Gun Kelly, James J. Bulger en Alvin Karpis. In totaal zijn op Alcatraz viertien ontsnappingspogingen gedaan waarbij in totaal 36 mensen betrokken waren. Bij deze pogingen zijn zes mensen om het leven gekomen.

Er zijn diverse films over Alcatraz gemaakt, de bekendste is Escaped from Alcatraz, in de film proberen drie gevangen te ontsnappen. Verder probeerde de presentatoren van het programma "MythBusters", Adam Savage en Jamie Hyneman de ontsnapping van Morris en de Angelinbroers na te bootsen. Het is hun dan ook gelukt om veilig aan land aan te komen.

Tot op de dag van vandaag wordt Alcatraz bezocht door honderden belangstellenden. Een trip naar Alacatraz mag u dan ook eigenlijk niet overslaan tijdens uw trip naar San Francisco. U loopt langs de velen gevangenissen en mag zelfs zitten in een isolatiecel (een cel waar geen straaltje licht komt). Tijdens de tour heeft u een headset op die ook in het Nederlands kan worden ingesteld. U luistert naar spannende verhalen terwijl u langs de complexen loopt. Ook komt u op de buitenplaats. Echt een aanrader voor een stedentripper.

Openingstijden

Zie voor de openingstijden de website van de ticketreservering. Tevens vindt u hier ook de vertrektijden van de boten richting Alcatraz

Toegangsprijs

Kinderen (0-11): $16,00
Volwassenen: $26,00
Senioren: $24.50

Openbaar vervoer

Bus: Lijn F

Tram: Fisherman's WharfVideo